بازیافت کارتن
بازیافت کارتن:جمع آوری کارتن های ضایعاتی و دور ریز اولین مرحله از بازیافت این ضایعات است. منابع مختلفی از جمله منازل، سوپر مارکت ها، فروشگاه ها، پاساژهای فروش لوازم خانگی، ادارات و سازمان های مختلف، این ضایعات را تولید می کنند. گفتنی است که در کشور های صنعتی که بحث بازیافت، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، معمولا دولت و یا بخش خصوصی، جمع آوری ضایعات را انجام می دهد. در واقع به منظور تفکیک ضایعات، سطل های مجزا برای هر دسته، در نظر گرفته می شود. شهروندان نیز از طريق طرح های تشویقی، به این کار ترغیب می شوند.
ضایعات کارتن یکی از مشاغل پرسود در حوزه بازیافت است. زباله طلا درواقع اصطلاحی است که به کارتنها و مقواهای ضایعاتی گفته میشود. گاهی اوقات ضایعات کاغذی در ایران به دیگر کشورها هم صادر میشود.
انواع ضایعات کارت
انواع ضایعات کارتن: این نوع ضایعات هم خود دارای انواع مختلفی است که توسط مشاغل مختلف ایجاد میشود:
- مقوای پشت خاکستری
- مقواهای ایندربورد
- مقوای پشت سفید
- کارتن
- مقوای کرجی
ضایعات کارتن غیرقابل بازیافت
برخی از این ضایعات، برخلاف موارد بالا قابلیت بازیافت را به دلایل مختلف ندارند:
- کارتنهای خیلی کثیف مثل کارتن میوههای آبدار
- فویل پیچ شده
- ریز و خرد شده
- آغشته به مواد دیگر مانند کارتنهای فست فودها
مراحل بازیافت کارتن
- مراحل بازیافت کارتن: جمع آوری کارتن
- پرس کردن کارتن ها
- جدا سازی ناخالصی ها
- خرد کردن ناخالصی ها
- عملیات پالپینگ
- جوهر زدایی
- هم زدن خمیر کارتن
- مرحله اخر خشک کردن
پرس کردن کارتن ضایعات کارتن به صورت فله ای، حجم زیادی را اشغال می کنند. به همین دلیل جابه جایی و انتقال آنها به کارخانه ها واحد های بازیافت، هزینه زیادی را مسبب می شود. از این رو، عملیات فشرده سازی را به کمک دستگاه پرس کاغذ و کارتن انجام می دهند تا حجم آنها کمتر شود.
جداسازی ناخالصی ها ضایعات پرس شده کارتن در واحد بازیافت، می بایست از نظر وجود یا عدم وجود ناخالصی هایی مانند فلز و پلاستیک جداسازی شوند. ضایعات فلزی، سبب آسیب به خطوط بازیافت کارتن می شوند. در کشور های صنعتی، عملیات تفکیک فلزات توسط آهنربا های بزرگ صورت می گیرد. در بسیاری از کشور ها، این کار توسط نیروی انسانی انجام می شود.
خرد کردن ضایعات کارتن خرد کردن ضایعات توسط دستگاه آسیاب کاغذ و کارتن انجام می شود. این کار کمک می کند تا بقیه مراحل بازیافت کارتن، سریع تر و آسان تر انجام شود.
عملیات پالپینگ منظور از پالپینگ، ترکیب ضایعات کارتن با آب و تبدیل نمودن آن به خمیر کارتن می باشد. البته از مواد شیمیایی نیز برای این منظور استفاده می شود. خمیر حاصل در تهیه مجدد کارتن و حتی کاغذ های کم کیفیت به کار می روند.
جوهر زدایی خمیر کارتن برای جوهر زدایی از خمیر کارتن، آن را در ماده شیمیایی که قابلیت حل نمودن رنگ را دارد، قرار می دهند. این کار به داشتن خمیری یک دست تر و بهتر کمک می کند.
هم زدن خمیر کارتن بعد از جوهر زدایی خمیر کارتن، نوبت به عملیات مخلوط کردن و هم زدن می رسد. در این مرحله، خمیر مورد نظر به سمت مخزن های بزرگ بتنی هدایت و منتقل و به کمک همزن های بزرگ به صورت کامل هم زده می شود.
خشک کردن: در مرحله بعد خمیر کارتن را به کمک نوار نقاله به سمت دستگاه های خشک کن فرستاده تا آب اضافی آن گرفته و خشک شود.